Težina bebe na rođenju
Nakon 40 nedelja iščekivanja, briga i maštanja o izgledu bebe, vaš mališan je konačno tu. Statistika u Srbiji kaže da prosečan dečak teži 3kg i 600gr, dok je dugačak oko 51cm pri rođenju, prosečna devojčica teži 3kg i 400gr dok je dugačka oko 50,7cm.
Nemojte brinuti ukoliko je vaša beba veća ili manja od vršnjaka, iz razloga što dosta faktora utiče na njenu težinu. Jedan od faktora jeste Vaša ishrana i težina kako u periodu trudnoće, tako i pre nje. Takođe, Vaša težina pri rođenju igra važnu ulogu, kao i genetika koja se u sve meša. Naravno zavisi i od toga da li je dečak ili devojčica, dase su malo krupnije uvek, kako bi odmah pri rođenju pokazali ko je glavni!

Sigurno ste primetili ukoliko imate više dece da je prva beba najmanja, dok su ostale veće. Zanimljiva činjenica je da rasa jako utiče, pa su tako bele bebe nešto teže od ostalih rasa.
Nemojte brinuti što će vaš mališan već u prvim danima izgubiti na težini 5-10%, to je normalno, a u zavisnosti od toga da li dojite ili koristite formulu, beba će postepeno nadoknađivati težinu. Bebe koje isključivo sisaju povratiće težinu za otprilike dve nedelje.

Strukovna medicinska sestra babica, Anja Jonović

Za više o ovoj i sličnim temama posjetite profil: https://instagram.com/babica_anja?igshid=Yzg5MTU1MDY=