Iako je u našem narodu popularno mišljenje da je špinat superhrana i da ćemo konzumiranjem velike količine špinata riješiti anemiju, to zapravo i nije tačno. Špinat je dobar izvor vitamina K, A, E, C te minerala cinka, fosfora, bakra, mangana, magnezijuma, a sadrži i oko 20% vlakana koji povoljno utiču na probavu.

Željezo koje se nalazi u špinatu je ne-hemsko što znači da je manje iskoristivo od željeza iz namirnica životinjskog porijekla.

Špinat ima veoma visok nivo oksalne kiseline, najviše u listu špinata. Oksalna kiselina je kiselina koja se taloži u bubrezima i odgovorna je za pojavu oksalatnih kamenaca i iz tog razloga je potrebno prilikom pripreme špinata neutralisati tu kiselinu.

Najlakši način za to je dodavanje mliječnih proizvoda koji će zajedno sa špinatom napraviti kalcijum-oksalat jedinjenje koje se izbacuje iz organizma nerazgrađeno. Negativna strana ovakve kombinacije je nemogućnost da se iskoristi kalcijum iz mlijeka ali i činjenica da će mliječni proizvod omesti apsorpciju željeza iz špinata.

Važno je napomenuti i to da sadrži nitrate koji se u termički obrađenom špinatu pretvaraju u nitrite koji su štetni za naš organizam. Iz tog razloga špinat pripremamo neposredno prije konzumiranja i izbjegavamo podgrijavanje.

Posjetite naš instagram profil: https://www.instagram.com/mala_beba_veliki_gurman/